This is Halloween

Hei hei


Nå til dags forbinder de fleste halloween med forskjellige ting. Enten det er trick or treat, kostymefest, skummel filmkveld, pynte med gjenstander som symboliserer døden, eller den egentlige gamle grunnen til feiringen; katolsk minnefest for helgener og martyrer som ikke har en egen dag.

Allehelgensdag ble innført av pave Bonifacius 4 rundt år 610, for å minne martyrene som ikke hadde en egen feiringsdag. Denne dagen ble 1. November, derfor blir allehelegnsaften den 31. Oktober. Allesjelersdag ble skapt i år 998 for å hjelpe de døde gjennom skjærsilden. Dette var det vanlig å gjøre med bønn og/eller ofringer.

Allehelgensdag har blitt formet av flere røtter og greiner. I førkristen tid feiret kelterne noe vi kan se på som deres nyttår denne dagen.

I dag feirer vi allehelgensdag 1. helgen i november. Dette er noe både statskirken og den katolske kirken følger. På engelsk heter denne dagen All Saints elle All Hallows. Flere av skikkene har forbindelse med allehelgensaften 31. Oktober. Mange blander denne dagen med alle sjelers dag pga. tilknytningen til ånder og spøkelser. Pga. dette ble disse dagene samlet og satt sammen til en feiring. Etter reformasjonen ble den da sett på som en minnedag til alle de kristne som var døde.

I Norge i dag er det den amerikansk-inspirerte halloween feiringen som er mest populær, men allesjelersdag blir også feiret denne dagen ved å stelle til gravene på kirkeården.
Tradisjoner

Østerike: Vanlig å legge igjen brød og vann sammen med en lampe på bordet før de legger seg. Dette for å ønske de døde velkommen tilbake.

Belgia:Tenne lys for deres døde slektninger

Canada: Gresskar-lanterner, fester, knask eller knep, og dekorere hjemmet med gresskar. Knask eller knep går ut på at barn går fra dør til dør og spør etter godteri, og om de ikke får dette utfører de et knep for dem. Feks. å egge huset.

Kina: I Kina kaller de det for Teng Chieh. De tenner store bål og tenner lys forran bilder av avdøde familiemedlemmer. Dette for å lyse opp veien dems til å komme tilbake på jorden på halloween natten.

England: Kaste stener, grønnsaker, nøtter og andre ting i et bål, for å holde onde sjeler borte. Disse "ofringene" gjorde de også for å kunne lese framtiden. Om man kastet en sten inn i flammene om kvelden, og man ikke kunne finne den morgenen etter, mener de at en ikke kommer til å leve ett år til.

Tyskland: Her gjemmer de bort knivene sine om kvelden, slik at de ikke skal skade, eller bli skadd av sjeler eller gjenferd på beslk tilbake på jorden.

Japan: Obon festival. Mye god mat og røde lamper over alt. Skal hedre døde forfedre. De tenner lys i lanterner og sender de på flåter langs elver. Hver kveld i Obon, tenner de lys slik at forfedrene skal kunne finne dem. Huset gjøres rent og det settes opp et alter med forskjellig mat som skal ofres til forfedrene.

Mexico, atinamerika og pania

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Referanser:
http://no.wikipedia.org/wiki/Halloween
http://www.solsikkenlena.no/subdet32.htm
http://www.pumpkinpatchesandmore.org/halloweenglobal.php

 


THETESTSITE

Stikkord:

4 kommentarer

Rikke :)

29.10.2013 kl.12:16

Interessant å få et innblikk i den opprinnelige feiringen av Halloween :)

thetestsite

29.10.2013 kl.12:20

Rikke: :)

ninaoglivet

29.10.2013 kl.13:35

Hmmm dette viste jeg ikke og er en intr lesning :)

thetestsite

29.10.2013 kl.13:51

ninaoglivet: Takk =)

Skriv en ny kommentar

thetestsite

thetestsite

22, Sandnes

Tester ut skjønnhetsprodukter, nettbutikker, velværeprodukter o.l.. Skriver kun min ærlige mening om produktene, og håper det skal gjøre det lettere for andre å velge det rette for dem. Kom gjerne med ønsker. Kontakt/sponsor/reklame/annet: Thetestsite@outlook.com

Follow on Bloglovin Ch1ll.no - Den beste topplisten Ch1ll.no - Den beste topplisten}

Kategorier

Arkiv

hits